ßßß Cookit - przepis na Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami

nazwa

Wykonanie

Lato nieubłaganie się kończy, wraz z końcem lata kończą się sezonowe owoce, które tak uwielbiam. Mogłabym w tym okresie jeść na okrągło owoce ze śmietaną, ale nie wszyscy popierają moje upodobania, więc normalne obiady też gotuję oczywiście. Staram się w ramach takich obiadów również przemycać to, co sezonowe i tak powstały pierogi z serem i jagodami. Już były pierogi z jagodami, czas na odmianę, te są znacznie bardziej sycące, kilka pierogów i można się najeść. Pycha! Kończą się jagody, więc zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
Farsz:
– 30 dag jagód;
– 30 dag twarogu;
– 3 łyżki cukru;
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 żółtko
Twaróg ugnieść widelcem, dokładnie wymieszać z żółtkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ciasto:
– 0,5 kg mąki;
– 1 żółtko;
– łyżeczka oleju;
sól;
– 3/4 szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto);
Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia.
[cookd]
Smacznego!
Źródło:http://dom-agi.pl/pierogi-z-serem-i-jagodami