Wykonanie
Lato nieubłaganie się kończy, wraz z końcem lata kończą się sezonowe
owoce, które tak uwielbiam. Mogłabym w tym okresie jeść na okrągło
owoce ze
śmietaną, ale nie wszyscy popierają moje upodobania, więc normalne obiady też gotuję oczywiście. Staram się w ramach takich obiadów również przemycać to, co sezonowe i tak powstały pierogi z
serem i
jagodami. Już były pierogi z
jagodami, czas na odmianę, te są znacznie bardziej sycące, kilka pierogów i można się najeść. Pycha! Kończą się
jagody, więc zapraszam do wypróbowania!

Składniki:Farsz:– 30 dag
jagód;– 30 dag
twarogu;– 3 łyżki
cukru;– 1 łyżka
mąki ziemniaczanej– 1
żółtkoTwaróg ugnieść widelcem, dokładnie wymieszać z
żółtkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.Ciasto:– 0,5 kg
mąki;– 1
żółtko;– łyżeczka
oleju;–
sól;– 3/4 szklanki gorącej
wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto);Z
mąki,
żółtka,
oleju i
wody zagnieść elastyczne ciasto.
Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką
okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką
oleju około 5 minut od wypłynięcia.[cookd]Smacznego!