Wykonanie
Takie tradycyjne, proste pierożki. Z
serem. Pachnące
wanilią. Dobre na obiad, podwieczorek, kolację czy nawet na deser. Lubicie? Ja bardzo ;)

Składniki na Ciasto:350 g
mąki pszennejok 200 ml ciepłej
wody1 łyżka
olejuszczypta
soliFarsz:500 g
twarogu2
żółtka60 g
cukru z
waniliąew.
cukier do smaku (dałam 40 g)
Mąkę wymieszaj z
solą, dodaj
olej i ciepłą
wodę, wyrób na gładkie elastyczne ciasto (najlepiej zagniatać przez ok 15 minut).

Wyrobione ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku z
wodą albo w mikrofali. Pozostaw na 30 minut.

Przygotuj farsz.
Twaróg pokrusz. Dodaj
żółtka,
cukier z
wanilią i
cukier, wymieszaj.

Ciasto cienko rozwałkuj na posypanej
mąką powierzchni i wytnij kółka.

Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zalep tworząc "falbankę".

Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotuj jeszcze 3 minuty. Podawać najlepiej zaraz po ugotowaniu (u mnie ze
śmietaną i
cynamonem).

SMACZNEGO!




źródło: przepis własny