ßßß Cookit - przepis na OMLET JĘCZMIENNY

OMLET JĘCZMIENNY

nazwa

Wykonanie

Miał być omlet owsiany...ale przeszukując szafki kuchenne, natknęłam się na zapomniane płatki jęczmienne. Nieskromnie powiem, że ten omlet wyrósł po prostu idealnie. Jednak nie wyszłam z wprawy :) Z jednej strony smakuje jak jęczmienianka na mleku, a z drugiej - jak biszkoptowy omlet. Mimo tego, że jest bez mąki. :) Idealny pomysł dla tych, którzy uwielbiają zarówno jedne jak i drugie danie.
I zaczął się wrzesień. Na szczęście jeszcze miesiąc wakacji :)
Puszysty omlet jęczmienny na waniliowym mleku sojowym podany z puszystym serkiem waniliowym, jeżynami i malinami
Składniki:
2 jajka
łyżeczka stopionego masła
50 g płatków jęczmiennych
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta sody
3 łyżki mleka sojowego
sól
łyżeczka stewii
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli.
2. Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
3. Żółtka zmiksować z płatkami, stewią, aromatem, mlekiem i odrobiną soli.
4. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
5. Połączyć białko z ciastem za pomocą drewnianej szpatułki.
6. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z patelni, udekorować serkiem i owocami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/09/302-waniliowy-omlet-jeczmienny-bez-maki.html