Wykonanie
Stęskniłam się za omletami...A dzisiejszy
mogę zaliczyć do tych najulubieńszych.Cały dzień był taki skwar, że nawet we Włoszech takiego nie było. No przynajmniej nie było tak parno.A dziś obkupiłam się w
warzywa i owoce sezonowe. Dwa kilogramy
truskawek, kilogram
czereśni, kilogram
borówek i pół kilograma
czerwonej porzeczki. A wychodząc z psem godzinę temu zaopatrzyłam się również w
maliny. Nic tylko się teraz zajadać! Bo następne dopiero za rok :)
Omlet z
płatków jaglanych i
mąki jaglanej podany z
lodowym musem
bananowo-
śmietanowym i
truskawkamiOmelette mit Hirseflocken, cremigen Bananen-Mousse und Erdbeeren serviert
/1 PORCJA//przepis autorski/Składniki:2
jajkałyżeczka stopionego
masła40 g
płatków jęczmiennychłyżka
miodu15 g
mąki jaglanejkilka kropel
aromatu rumowego1/3 łyżeczki
sodysólPrzygotowanie:1.
Płatki zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Na początek polecam zalać około 0,5 cm ponad ich poziom, później ewentualnie dolać więcej wrzątku.2.
Jajka zmiksować z
płatkami,
miodem drahimskim, aromatem i odrobiną
soli.3. Odstawić na co najmniej 15 minut.3. Na patelni rozpuścić
masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.4. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.7. Zdjąć z patelni, udekorować
serkiem i
owocami.Smacznego!