Wykonanie
XI.PancakesWszyscy na co dzień spotykamy się z amerykanizacją naszej kultury. Przez długi czas to właśnie odpychało mnie i odwodziło od zrobienia czegoś tak typowego dla tamtego
kraju. Dzisiaj rano okazało się, że była to jedna z moich największych, kulinarnych pomyłek. Pancakes wychodzą bardzo puszyste, są cieplutkie i idealne na słodkie śniadanie. Polecam dodać ulubione
owoce i polać
miodem, czy też sosem, bo właśnie takie pancakes są najlepsze !Produkty:250 g
mąki250 ml
maślanki50 g roztopionego
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajka50 g
cukruowocemiód/sosEtapy przygotowania:
Mąkę,
sodę i
cukier wsyp do dużej miski.Dodaj
maślankę,
masło i
jajkaZa pomocą miksera wyrób masę, która ma wyjść dość gęstaŁyżką wykładaj niewielkie porcje na patelnięPodpiekaj z każdej strony przez parę minutDodaj ulubione
owocePolej sosem lub
miodemUważajcie, żeby Wasze pancakes nie były za grube, gdyż mogą podpiec się na wierzchu, a w środku pozostać surowe.Smacznego ! :)