ßßß Cookit - przepis na piernik-kwiatek przekładany masą budyniową^^

piernik-kwiatek przekładany masą budyniową^^

nazwa

Wykonanie

3 szklanki mąki
szklanka cukru
pół kostki masła
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki sody oczyszczonej
Utrzeć jajka z cukrem i masłem, dodawać stopniowo miód, sodę, partiami mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić je kilka równych części i zrobić z nich jednakowe placki. Wstawiać kolejno do nagrzanego piekarnika i piec na jasnobrązowy kolor w temp. 180 st. przez około 15 minut.
Masę można w zasadzie zrobić według uznania, na bazie dowolnych składników, ciasto na moich zdjęciach przekładane jest masą budyniową, przygotowaną z niecałych dwu opakowań budyniu waniliowego.
Mgliście pamiętam, że to ciasto często gościło w naszym domu, gdy byłam mała. Nie dam sobie głowy uciąć, że nie myli mi się z jakims innym... :)
Źródło przepisu z modyfikacjami: Biblioteka Poradnika Domowego, czerwiec 1995
Źródło:http://dziendobryagatko.blogspot.com/2013/04/piernik-kwiatek-przekadany-masa.html