Wykonanie
Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem
orzechowym:)Składniki;1 kg
mąki,3
jajka,
przyprawa do piernika,50 dkg
miodu,20 dkg
cukru,25 dkg
masła,3 łyżeczki
sody,150 ml
mlekasól,Zapraszamy do sklepu SKWORCUWykonanie;
Miód,
masło,
cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do
mąki dodajemy
przyprawę do piernika,
sól. W
mleku rozpuszczamy
sodę. Do
mąki dodajemy masę
miodowo-
masłową. Dolewamy
mleko i wbijamy
jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu lub na dnie lodówki...CDN