ßßß Cookit - przepis na Ciastka owsiane- przepis podstawowy

Ciastka owsiane- przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie ogromne ciasteczka, które tylko kuszą na sklepowych półkach i czekają na wylądowanie w moim koszyku. Oczywiście, jestem świadoma, że w każdej chwili mogą sama coś upiec i z pewnością będzie to zdrowsze, ale czasami ma się ochotę mieć je natychmiast! I zazwyczaj kończy się to tak, że wychodzę ze sklepu z mniejszą lub większą paczką słodkości... Jednak tym razem było inaczej i silna wola zwyciężyła. Zamiast kupić gotowy produktu postanowiłam skupić się na produktach do przygotowania czegoś własnego. I tak wylądowałam przy kasie z paczką płatków owsianych oraz masłem roślinnym. Właśnie dlatego w końcu mam przepis na swoje ulubione ciasteczka owsiane . Ulubione, ponieważ szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo jest to podstawowa receptura, która pozwala na wszelkie kombinacje z różnymi dodatkami lub pewnymi zamiennikami, które będziecie mogli poznać w niedługim czasie :) I najważniejsze- ciasteczka mogą być takiej wielkości, jak tylko zechcę! :)
Składniki:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
100g masła
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sodki
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło należy rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Płatki owsiane można wcześniej zalać niewielką ilością wody i odstawić do czasu, aż płyn się wchłonie.
Do miseczki z płatkami wsypujemy pozostałe sypkie składniki, dodajemy jajko oraz masło i wszystko ze sobą łączymy. Z powstałej masy tworzymy kuleczki, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach prze 20-25 minut lub do momentu ich zarumienia. Zajadamy po przestudzeni. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/04/ciastka-owsiane-przepis-podstawowy.html