ßßß Cookit - przepis na 314. Omlet z quinoa. Najgrubszy. Bez mąki.

314. Omlet z quinoa. Najgrubszy. Bez mąki.

nazwa

Wykonanie

Smażenie omletów to zdecydowanie moje ulubione poranne zajęcie :) Trzeba się z nimi obchodzić bardzo ostrożnie i zachować cierpliwość, ale efekt jest wart wysiłku. Dziś kolejny po jęczmiennym - omlet bez dodatku mąki. Idealny gdy właśnie się skończyła albo po prostu tak jak ja - macie ochotę trochę z rana poeksperymentować. W towarzystwie dużej ilości letnich owoców i syropu klonowego - wędruje do zakładki z ulubionymi śniadaniami :)
Kokosowy omlet z quinoa i stewią podany z borówkami, malinami i syropem klonowym
Składniki:
2 jajka
łyżeczka stopionego masła
50 g płatków quinoa
kilka kropel aromatu do makowca
szczypta sody
sól
łyżeczka stewii
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli.
2. Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
3. Żołtka zmiksować z płatkami, stewią, aromatem i odrobiną soli.
4. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
5. Połączyć białko z ciastem za pomocą drewnianej szpatułki.
6. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z patelni, udekorować owocami i syropem klonowym.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/09/315-omlet-z-quinoa-najgrubszy-bez-maki.html