Wykonanie
Smażenie omletów to zdecydowanie moje ulubione poranne zajęcie :) Trzeba się z nimi obchodzić bardzo ostrożnie i zachować cierpliwość, ale efekt jest wart wysiłku. Dziś kolejny po jęczmiennym - omlet bez dodatku
mąki. Idealny gdy właśnie się skończyła albo po prostu tak jak ja - macie ochotę trochę z rana poeksperymentować. W towarzystwie dużej ilości letnich
owoców i
syropu klonowego - wędruje do zakładki z ulubionymi śniadaniami :)
Kokosowy omlet z quinoa i
stewią podany z
borówkami,
malinami i
syropem klonowymSkładniki:2
jajkałyżeczka stopionego
masła50 g
płatków quinoakilka kropel aromatu do makowcaszczypta
sodysólłyżeczka
stewiiPrzygotowanie:1.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą
sody i
soli.2.
Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.3.
Żołtka zmiksować z
płatkami,
stewią, aromatem i odrobiną
soli.4. Na patelni rozpuścić
masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.5. Połączyć
białko z
ciastem za pomocą drewnianej szpatułki.6. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.7. Zdjąć z patelni, udekorować
owocami i
syropem klonowym.Smacznego!