Wykonanie
FONDANT KAJMAKOWY - nic tak bardzo mnie nie zaskoczyło od dawna, biorąc pod uwagę efekt finalny. W WEEKENDOWEJ
CUKIERNI pojawiła się propozycja Ani z KUCHARNI - pyszne babeczki z wypływającym karmelowym środkiem. Zdjęcia Ani przedstawiają babeczki w sposób zjawiskowy, wręcz nie nie wykonalny. Brak czasu, brak światła, totalne zmęczenie opóźniały ich zrobienie, jednak deklaracja wobec Łucji z Fabryki Kulinarnych Inspiracji, z którą wspólnie chciałam je wykonać sprawiła, że niemożliwe stało się możliwe. Moje fondanty są bez
lodów waniliowych, muszę postawić granicę w walce z otyłością, zwłaszcza gdy wakacje są tak blisko. Ja nie
mogę, ale Wy zaszalejcie:)Składniki na 4 duże babeczki:2 duże
jajka1
żółtko1 puszka kajmaku (ja użyłam puszki o wadze 400 g)2 1/2 łyżki
mąkiszczypta
solidodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
mąka do wysypania foremekSposób przygotowania:Do pieczenia babeczek użyłam duzych foremek do muffinów.Foremki na początku należy natłuścić i podsypać
mąką ich wnętrze.Piekarnik nagrzałam na 200 stopni C.
Jajka oraz
żółtko ubilam na puszystą masę. Dodałam kajmak i wymieszałam dokładnie.Ubijąc stopniowo dodawałam
mąkę oraz
sól. Po połaczeniu się składników, masę przelałam do przygotowanych wcześniej foremek.Zapiekałam około 12 minut, tak aby wierzch był zrumieniony, natomiast środek płynny, należy uważać aby nie przepiec babeczek, bo wtedy środek nie wypłynie.Po upieczeniu babeczki przekładałam na talerzyki.Smacznego :)