ßßß Cookit - przepis na Fondant kajmakowy / Fondant with caramel

Fondant kajmakowy / Fondant with caramel

nazwa

Wykonanie

FONDANT KAJMAKOWY - nic tak bardzo mnie nie zaskoczyło od dawna, biorąc pod uwagę efekt finalny. W WEEKENDOWEJ CUKIERNI pojawiła się propozycja Ani z KUCHARNI - pyszne babeczki z wypływającym karmelowym środkiem. Zdjęcia Ani przedstawiają babeczki w sposób zjawiskowy, wręcz nie nie wykonalny. Brak czasu, brak światła, totalne zmęczenie opóźniały ich zrobienie, jednak deklaracja wobec Łucji z Fabryki Kulinarnych Inspiracji, z którą wspólnie chciałam je wykonać sprawiła, że niemożliwe stało się możliwe. Moje fondanty są bez lodów waniliowych, muszę postawić granicę w walce z otyłością, zwłaszcza gdy wakacje są tak blisko. Ja nie mogę, ale Wy zaszalejcie:)
Składniki na 4 duże babeczki:
2 duże jajka
1 żółtko
1 puszka kajmaku (ja użyłam puszki o wadze 400 g)
2 1/2 łyżki mąki
szczypta soli
dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
mąka do wysypania foremek
Sposób przygotowania:
Do pieczenia babeczek użyłam duzych foremek do muffinów.
Foremki na początku należy natłuścić i podsypać mąką ich wnętrze.
Piekarnik nagrzałam na 200 stopni C.
Jajka oraz żółtko ubilam na puszystą masę. Dodałam kajmak i wymieszałam dokładnie.
Ubijąc stopniowo dodawałam mąkę oraz sól. Po połaczeniu się składników, masę przelałam do przygotowanych wcześniej foremek.
Zapiekałam około 12 minut, tak aby wierzch był zrumieniony, natomiast środek płynny, należy uważać aby nie przepiec babeczek, bo wtedy środek nie wypłynie.
Po upieczeniu babeczki przekładałam na talerzyki.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/fondant-kajmakowy-fondant-with-caramel.html