Wykonanie
Domowy
makaron to moja piąta propozycja w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .
jajkamąka (po ok. 100 g na każde
jajko +
mąka do podsypywania)łyżeczka
masłasólMąkę (ilość w zależności od liczby
jajek) przesypać na stolnicę, wbić
jajka, dodać łyżeczkę
masła i szczyptę
soli, zagnieść ciasto. Podsypywać
mąką, aż ciasto będzie elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Rozwałkować cienko, położyć na suchej lnianej ściereczce i pozostawić na 10-20 minut do wyschnięcia, po tym czasie przełożyć na drugą stronę i suszyć kolejne 10 minut. Następnie pokroić
makaron na ok. 10-centymetrowe pasy, ułożyć jeden na drugim i pokroić poprzecznie na cienkie
nitki (aby otrzymać długie
nitki, należy rozwałkowany placek zwinąć w rulon i wówczas pokroić).Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10 minut.Smacznego!