ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron

Domowy makaron

nazwa

Składniki

Wykonanie

Domowy makaron to moja piąta propozycja w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .
jajka
mąka (po ok. 100 g na każde jajko + mąka do podsypywania)
łyżeczka masła
sól
Mąkę (ilość w zależności od liczby jajek) przesypać na stolnicę, wbić jajka, dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Podsypywać mąką, aż ciasto będzie elastyczne i łatwe do rozwałkowania. Rozwałkować cienko, położyć na suchej lnianej ściereczce i pozostawić na 10-20 minut do wyschnięcia, po tym czasie przełożyć na drugą stronę i suszyć kolejne 10 minut. Następnie pokroić makaron na ok. 10-centymetrowe pasy, ułożyć jeden na drugim i pokroić poprzecznie na cienkie nitki (aby otrzymać długie nitki, należy rozwałkowany placek zwinąć w rulon i wówczas pokroić).
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/11/Domowy-makaron.html