Wykonanie
Pyszne i zdrowe pełnoziarniste kluseczki o czarującym zielonym kolorze. Pokrzywa nie dominuje smaku kluseczek za to ma wspaniała właściwości prozdrowotne. D ostarcza dużo żelaza dzięki
czemu przeciwdziała niedokrwistości i anemii, poprawia stan cery, paznokci i włosów a także wspomaga trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji
soków trawiennych. A to tylko niektóre z licznych właściwości tego niechcianego chwastu.
Składniki:szklanka ubitych liści pokrzywyszklanka
mąki pełnoziarnistej typ 2000 (opcjonalnie pszenna)2
jajkałyżka
masła + do polania
sólSposób przygotowania:Pokrzywy myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i odciskamy. Miksujemy na gładko.Pokrzywy mieszamy z
mąką,
jajkami,
solą i łyżka roztopionego
masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy
wodę z
solą. Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na
wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane
masełkiem.