Uwielbiam połączenie wszelkich placuszków z malinami. Szczególnie tymi własnoręcznie zerwanymi (no, z pomocą mojego dziecka :).Przepis znaleziony w gazecie "Apetyt", zaznaczony do wypróbowania...długo nie musiał czekać na realizację. Racuszki są pyszne, delikatne, idealnie komponują się z malinami i cukrem pudrem. Pasują na śniadanie, obiad i kolację :)Potrzebujemy (na 3-4 osoby):450 ml maślanki3 jajka, oddzielnie żółtka i białka1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli300 g mąki pszennej60 g masłaMasło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z sodą oczyszczoną, Do ostudzonego masła dodajemy maślankę i żółtka, całość ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i delikatnie mieszamy.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy z ciastem. Smażymy na maśle lub na oleju po 1-2 minutę z każdej strony. Podajemy np. z cukrem pudrem i malinami.Smacznego :)