Kto nie lubi naleśników ? Polskie z serem lub dżemem, francuskie na słodko, albo na słono czy amerykańskie z syropem klonowy oraz masłem. Wielokrotnie jadłam pancakes, ale pierwszy raz zrobiłam je dopiero w zeszły piątek. Skorzystałam z przepisu Nigelli, który trochę zmodyfikowałam – zamiast mleka użyłam maślanki.30 g masła225 g mąki pszennej300 ml maślanki1 łyżeczka cukru2 jajkaszczypta soli1 łyżeczka sodyMasło rozpuszczamy w misce dodajemy ubite z cukremjajko, maślankę, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Składniki miksujemy do uzyskania jednorodnej masy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (z oliwą lub masłem). Kiedy na ciasto naleśnikowe zmienia kolor na ciemniejsze i pojawiają się na nim dziurki przekręcamy pancakes na drugą stronę. Potem smażymy jeszcze około 1-2 minut. Podajemy polane syropem klonowym i roztopionym masłem.