ßßß Cookit - przepis na Gofry na zakwasie

Gofry na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Bardzo byłam ciekawa, jak będą smakować. Do wypróbowania przekonały mnie pozytywne komentarze pod przepisem, zamieszczonym na stronie King Arthur Flour . Gofry są wyśmienite i mocno chrupiące! Doskonałe do słodkich dodatków (lekko zmodyfikowałam przepis, dodałam do ciasta więcej cukru), ale nie tylko. Przepis jest prosty i na pewno będę do niego często wracać :-)
Składniki na około 17 gofrów.
Wieczór wcześniej:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 szklanki maślanki
1 szklanka zakwasu pszennego (prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania)
Wszystkie składniki wymieszać (zmiksować) na gładką masę. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez całą noc.
Następnie:
cały wcześniejszy zaczyn
2 duże jajka
1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru (niekoniecznie)
Wszystkie składniki zmiksować. Piec w gofrownicy na rumiany kolor.
Podawać ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-na-zakwasie