ßßß
Bardzo byłam ciekawa, jak będą smakować. Do wypróbowania przekonały mnie pozytywne komentarze pod przepisem, zamieszczonym na stronie King Arthur Flour . Gofry są wyśmienite i mocno chrupiące! Doskonałe do słodkich dodatków (lekko zmodyfikowałam przepis, dodałam do ciasta więcej cukru), ale nie tylko. Przepis jest prosty i na pewno będę do niego często wracać :-)Składniki na około 17 gofrów.Wieczór wcześniej:2 szklanki mąki pszennej2 łyżki cukru2 szklanki maślanki1 szklanka zakwasu pszennego (prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania)Wszystkie składniki wymieszać (zmiksować) na gładką masę. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez całą noc.Następnie:cały wcześniejszy zaczyn2 duże jajka1/4 szklanki oleju lub roztopionego masłapół łyżeczki soli1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki cukru (niekoniecznie)Wszystkie składniki zmiksować. Piec w gofrownicy na rumiany kolor.Podawać ciepłe, z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)