Wykonanie
Bardzo byłam ciekawa, jak będą smakować. Do wypróbowania przekonały mnie pozytywne komentarze pod przepisem, zamieszczonym na stronie King Arthur
Flour . Gofry są wyśmienite i mocno chrupiące! Doskonałe do słodkich dodatków (lekko zmodyfikowałam przepis, dodałam do ciasta więcej
cukru), ale nie tylko. Przepis jest prosty i na pewno
będę do niego często wracać :-)Składniki na około 17 gofrów.Wieczór wcześniej:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru2 szklanki
maślanki1 szklanka zakwasu pszennego (prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania)Wszystkie składniki wymieszać (zmiksować) na gładką masę. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez całą noc.Następnie:cały wcześniejszy zaczyn2 duże
jajka1/4 szklanki
oleju lub roztopionego
masłapół łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łyżki
cukru (niekoniecznie)Wszystkie składniki zmiksować. Piec w gofrownicy na rumiany kolor.Podawać ciepłe, z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)