Wykonanie
Świetny pomysł na zużycie nadmiaru zakwasu pszennego. Gofry są chrupiące i naprawdę smaczne. Smażą się o wiele szybciej niż inne ale może to tylko u mnie :) Przepis z bloga Moje wypieki .
Wieczór wcześniej :2 szklanki
maki pszennej2 łyżki
cukru2 szklanki
maślanki1 szklanka zakwasu pszennego ( prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania )Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy na blacie w kuchni na noc.Następnie :cały wcześniejszy zaczyn2 duże
jaja1/4 szklanki
oleju lub roztopionego
masła1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łyżki
cukru ( niekoniecznie )Wszystkie składniki miksujemy. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy według zaleceń producenta.Smacznego :)