ßßß Cookit - przepis na Gofry na zakwasie

Gofry na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Świetny pomysł na zużycie nadmiaru zakwasu pszennego. Gofry są chrupiące i naprawdę smaczne. Smażą się o wiele szybciej niż inne ale może to tylko u mnie :) Przepis z bloga Moje wypieki .
Wieczór wcześniej :
2 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
2 szklanki maślanki
1 szklanka zakwasu pszennego ( prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania )
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy na blacie w kuchni na noc.
Następnie :
cały wcześniejszy zaczyn
2 duże jaja
1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru ( niekoniecznie )
Wszystkie składniki miksujemy. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy według zaleceń producenta.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/06/Gofry-na-zakwasie.html