ßßß Cookit - przepis na Proziaki i "Kuchnia Polska według Karola Okrasy"

Proziaki i "Kuchnia Polska według Karola Okrasy"

nazwa

Wykonanie

Mam dzisiaj jeszcze dla was pyszne proziaki, które przygotowałam z książki "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". Książkę dostałam jakiś czas temu od Lidla, zresztą jest jeszcze ona do zdobycia do końca listopada za 6 zebranych naklejek. Mam w zasadzie wszystkie książki, które były do zdobycia od Lidla. Bardzo lubię słodkości Pawła Małeckiego, książkę z Pascalem i Karolem. Ta książka jest naprawdę warta uwagi. Ale o tym w dalszej części postu, teraz wracamy do proziaków. Pamiętam jak takie pyszności robiła moja babcia i podawała do zup lub po prostu jedliśmy je z domowym dżemem, jakie to było pyszne.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1,5 szklanki zsiadłego mleka - ja dałam maślankę
- łyżeczka oleju
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, jajko, cukier i sól. Dodajemy maślankę i mieszamy wszystko łyżką, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta, ja podsypałam deskę mąką i omączonymi dłońmi formowałam kulkę i spłaszczałam ją na placek. Z podanych składników wyszło mi 20 placków. Placki usmażyłam na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyłam proziaki na kratkę, aby przestygły. Podałam je z masłem i twarożkiem ze szczypiorkiem.
Smacznego.
A teraz wracam do książki. Jest ona bardzo ładnie wydana, są piękne zdjęcia i naprawdę świetne przepisy z kuchni polskiej. Karol przedstawia w niej swoją kuchnię, pełną smaków i aromatów. Fajnym pomysłem jest zaproszenie do tworzenia książki gości, którzy wnoszą do niej swoje pomysły na dania. Warto wracać do starych, sprawdzonych przepisów i odkrywać je na nowo. Jestem pewna, że każdy z nas ma takie swoje stare przepisy, każdy z nas tworzy swoją kuchnię polską. Dla mnie gotowanie to radość, to pasja. Uwielbiam przepisy ze starego zeszytu mojej babci i mamy. I kocham kuchnię polską. Jest naprawdę bogata w smaki i bogata w przepisy. Tak więc odkrywajmy ją razem i gotujmy.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/11/proziaki-i-kuchnia-polska-wedug-karola.html