Wykonanie
Mam dzisiaj jeszcze dla was pyszne proziaki, które przygotowałam z książki "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". Książkę dostałam jakiś czas temu od Lidla, zresztą jest jeszcze ona do zdobycia do końca listopada za 6 zebranych naklejek. Mam w zasadzie wszystkie książki, które były do zdobycia od Lidla. Bardzo lubię słodkości Pawła Małeckiego, książkę z Pascalem i Karolem. Ta książka jest naprawdę warta uwagi. Ale o tym w dalszej części postu, teraz wracamy do proziaków. Pamiętam jak takie pyszności robiła moja babcia i podawała do zup lub po prostu jedliśmy je z domowym
dżemem, jakie to było pyszne.Zapraszam :-)Składniki:- 600 g
mąki pszennej- 1 czubata łyżeczka
sody- 1
jajko- 1/4 łyżeczki
soli- 1/4 łyżeczki
cukru- 1,5 szklanki
zsiadłego mleka - ja dałam
maślankę- łyżeczka
olejuWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sodę,
jajko,
cukier i
sól. Dodajemy
maślankę i mieszamy wszystko łyżką, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy
olej i ponownie wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta, ja podsypałam deskę
mąką i omączonymi dłońmi formowałam kulkę i spłaszczałam ją na placek. Z podanych składników wyszło mi 20 placków. Placki usmażyłam na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyłam proziaki na kratkę, aby przestygły. Podałam je z
masłem i
twarożkiem ze
szczypiorkiem.Smacznego.
A teraz wracam do książki. Jest ona bardzo ładnie wydana, są piękne zdjęcia i naprawdę świetne przepisy z kuchni polskiej. Karol przedstawia w niej swoją kuchnię, pełną smaków i aromatów. Fajnym pomysłem jest zaproszenie do tworzenia książki gości, którzy wnoszą do niej swoje pomysły na dania. Warto wracać do starych, sprawdzonych przepisów i odkrywać je na nowo. Jestem pewna, że każdy z nas ma takie swoje stare przepisy, każdy z nas tworzy swoją kuchnię polską. Dla mnie gotowanie to radość, to pasja. Uwielbiam przepisy ze starego zeszytu mojej babci i mamy. I kocham kuchnię polską. Jest naprawdę bogata w smaki i bogata w przepisy. Tak więc odkrywajmy ją razem i gotujmy.