Wykonanie
Te placuszki to jedne ze smaków mojego dzieciństwa. Puszyste, lekkie w jedzeniu, smakowite. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Generalnie znane, ale zamieszczam je jako kolejny wpis porządkujący moje kulinarne zapiski. A może przyda się również tym, którzy ich jeszcze nie smakowali ?
Składniki ( na 30-40 średniej wielkości placuszków) :500 ml
maślanki lub
zsiadłego mleka2
jajka1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
sody2 łyżki
cukru2 szklanki
mąki pszennejdodatkowo :
olej do smażenia
cukier puderdżem owocowyWykonanie :
Maślankę miksujemy z
jajkami,
cukrem,
solą i
sodą. Wsiewamy stopniowo
mąkę stale miksując. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby
mące dać czas "rozkleić się". Ciasto nie powinno być zbyt gęste, powinno lekko rozpływać się po nałożeniu jego porcji na patelnię. Smażymy na rozgrzanym
oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane
cukrem pudrem i dodatkiem kleksów
dżemu owocowego.
Polecam również :W kuchni na wesoło :Wchodzi chłop do restauracji i siada przy stoliku.- Szampan?Nie, z żoną.