Wykonanie
Błyskawiczne placuszki, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem... Można dodać do nich ulubione
owoce, u mnie wersja z jabłuszkami.Porcja na około 22 sztuki.
400 ml
zsiadłego mleka,
maślanki ewentualnie
kefiru (wg mnie najlepsze ze
zsiadłym mlekiem)2
jaja1 łyżeczka
sody (z małą górką)2 pełne szklanki
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
cukru z
waniliąszczypta
solidodatkowo:ulubione
owoce pokrojone na mniejsze cząstki
cukier puder do posypania
Zsiadłe mleko miksujemy krótko z
jajami, następnie wsypujemy
mąkę,
sodę,
cukier z
wanilią i
sól, miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gęste.
Jeśli robimy je np z
jabłkami, obieramy je i kroimy na plasterki.Na patelni rozgrzewamy
olej, kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki, na wierzch układamy
owoce, smażymy na złoto z obu stron.
Potem osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy
cukrem pudrem lub zjadamy na przykład z dodatkiem
konfitury.