Wykonanie
O proziakach usłyszałam podczas pewnego uroczego wieczoru z kuchnią regionalną. Irenka przywiozła je aż z Rzeszowa do stolicy, a ja je pokochałam. Proziaki są świetnym rozwiązaniem, gdy brakuje nam
pieczywa, bo skłądniki z których je przygotowujemy zwykle mamy w domu. Sprawdzają się też na spotkaniach towarzyskich z różnymi pastami. Przetestujcie :)
Składniki:1 szkl.
kefiru lub
maślanki1
jajkoszczypta
soliłyżeczka
cukru2 łyżeczki
sodyok. 500 g
mąki pszennejSposób przygotowania:
Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Do dużej miski wsyp połowę
mąki, dodaj
sól,
cukier,
jajko i
kefir. Wszystko wyrób łyżką podsypując
mąką. Dodaj
sodę i nadal wyrabiaj. Ciasto musi być dość luźne, ale powinno dać się przenieść na stolnicę.Ułóż je na grubej warstwie
mąki i delikatnie zagniataj z
mąką. Wyrobione ciasto rozwałkuj dość grubo na ok. 2 cm. Oprószoną
mąką szklanką wycinaj kółeczka i odkładaj na oprószone
mąką miejsce. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.Smaż na suchej, średnio rozgrzanej patelni z obu stron.