Wykonanie
wtorek, 31 Styczeń 2017, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Rogaliki na śniadanie lub kolację. Proste do przygotowania. Doskonale smakują z
masłem lub
konfiturą. Smacznego!Składniki:opakowanie suchych
drożdży (7g)2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki pszennej razowej1/4 szklanki
cukru1,5 szklanki
maślanki w temperaturze pokojowej1/4 szklanki
oleju1
jajkopół łyżeczki
solipół łyżeczki
sodyMieszamy obie
mąki z
cukrem,
drożdżami,
solą i
sodą. Dodajemy roztrzepane
jajko,
olej i
maślankę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przykrywamy i pozostawiamy, aż podwoi objętość. Gdy ciasto wyrośnie krótko zagniatamy i dzielimy na dwie porcje. Każdą porcję ciasta wałkujemy (podsypując
mąką) i kroimy na 6 trójkątów, z których formujemy rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.