Wykonanie
Składniki:2
jajka2 łyżki
mąki pszennejszczypta
soliłyżka
masła do usmażeniaPrzygotowanie:Oddzielamy
żółtka od
białek.Ubijamy
białka na sztywną pianę z odrobiną
soli.Dodajemy powoli po 1
żółtku, delikatnie miksujemy.Przy najwolniejszych obrotach dodać
mąkę i tylko chwilę miksujemy - do połączenia składników.Rozgrzać patelnię z odrobiną
masła klarowanego.Dodać masę na patelnie i na średnim ogniu usmażyć omleta z dwóch stron. Uważać przy przekładaniu na drugą stronę.Propozycja na nadzienie:Wymieszaj w misce 3 łyżki
serka śmietankowego.Dodaj trochę
jogurtu naturalnego i odrobinę
cukru pudru. Ewentualnie można dodać trochę
soku z cytryny.Smarujemy omleta dodajemy
borówki i posypujemy
cukrem pudrem.Kompot z
rabarbaru - obieramy
rabarbar, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy
woda i gotujemy na małym ogniu dosładzając do smaku.Smacznego! :)~M&M