ßßß Cookit - przepis na Gofry maślankowe

Gofry maślankowe

nazwa

Wykonanie

Gofry, które przy dwóch pierwszych smażeniach trzeba wyczuć. Co to znaczy ? Trzeba wyczuć odpowiedni moment na ich wyciągnięcie z gofrownicy. Trzymane za długo są zbyt twarde za krótko, niedopieczone ale wypośrodkowany czas sprawia, że są wyśmienite. Trzeba pamiętać, aby gofrownicę dobrze posmarować olejem przed każdym wylaniem ciasta. Same gofry również nie są chrupkie od razu ale kiedy je wyciągniemy i zaczynają stygnąć robią się chrupkie z wierchu, miękkie w środku - idealne. Przepis z bloga momsdish.com .
Składniki :
3 jaja
2 szklanki maślanki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z 1 szklanką maślanki.
W odobnej misce mieszamy mąki, sodę, proszek. Dodajemy mieszaninę żółtek z masśanką, mieszamy. Dolewamy drugą szklankę maślanki i stopione masło. Mieszamy do połączenia.
W drugiej misce białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubiajania dodajemy partiami cukier.
Pianę z białek dodajemy stopniowo do masy mieszając delikatnie ale dokładnie za pomocą szpatułki lub łyżki.
Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem, pieczemy gofry.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/03/Gofry-maslankowe.html