Wykonanie
Gofry, które przy dwóch pierwszych smażeniach trzeba wyczuć. Co to znaczy ? Trzeba wyczuć odpowiedni moment na ich wyciągnięcie z gofrownicy. Trzymane za długo są zbyt twarde za krótko, niedopieczone ale wypośrodkowany czas sprawia, że są wyśmienite. Trzeba pamiętać, aby gofrownicę dobrze posmarować
olejem przed każdym wylaniem ciasta. Same gofry również nie są chrupkie od razu ale kiedy je wyciągniemy i zaczynają stygnąć robią się chrupkie z wierchu, miękkie w środku - idealne. Przepis z bloga momsdish.com .
Składniki :3
jaja2 szklanki
maślanki1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli6 łyżek
masła1/2 szklanki
cukruMasło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka mieszamy z 1 szklanką
maślanki.W odobnej misce mieszamy
mąki,
sodę, proszek. Dodajemy mieszaninę
żółtek z
masśanką, mieszamy. Dolewamy drugą szklankę
maślanki i stopione
masło. Mieszamy do połączenia.W drugiej misce
białka ubijamy z
solą na sztywną pianę. Pod koniec ubiajania dodajemy partiami
cukier.Pianę z
białek dodajemy stopniowo do masy mieszając delikatnie ale dokładnie za pomocą szpatułki lub łyżki.Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy
olejem, pieczemy gofry.Smacznego :)