Wykonanie
Miał być omlet owsiany...ale przeszukując szafki kuchenne, natknęłam się na zapomniane
płatki jęczmienne. Nieskromnie
powiem, że ten omlet wyrósł po prostu idealnie. Jednak nie wyszłam z wprawy :) Z jednej strony smakuje jak jęczmienianka na
mleku, a z drugiej - jak
biszkoptowy omlet. Mimo tego, że jest bez
mąki. :) Idealny pomysł dla tych, którzy uwielbiają zarówno jedne jak i drugie danie.I zaczął się wrzesień. Na szczęście jeszcze miesiąc wakacji :)
Puszysty omlet jęczmienny na
waniliowym mleku sojowym podany z puszystym
serkiem waniliowym,
jeżynami i
malinamiSkładniki:2
jajkałyżeczka stopionego
masła50 g
płatków jęczmiennychkilka kropel
aromatu waniliowegoszczypta
sody3 łyżki
mleka sojowegosólłyżeczka
stewiiPrzygotowanie:1.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą
sody i
soli.2.
Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.3.
Żółtka zmiksować z
płatkami,
stewią, aromatem,
mlekiem i odrobiną
soli.4. Na patelni rozpuścić
masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.5. Połączyć
białko z
ciastem za pomocą drewnianej szpatułki.6. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.7. Zdjąć z patelni, udekorować
serkiem i
owocami.Smacznego!