Wykonanie
Syrniczki, serniczki to po prostu placuszki, których głównym składnikiem jest dobrej jakości
twaróg. Nie żaden
serek z wiaderka czy homogenizowany, nawet nie miękki
twarożek. Takie nadają się do innych placków . Syrniki robi się z prawdziwego
białego sera.Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną
śmietana i
dżemem owocowym lub
owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser.Z
białego sera możecie też zrobić pyszne placki
serowo-
cytrynowe - są pyszne!
Syrniczki - placuszki z
twaroguczas przygotowania: ok. 20 minutskładniki na 2 porcje:300 g
twarogu -
sera białego, u mnie półtłusty2 łyżki
cukru waniliowego1 średnie
jajko2 szczypty
soliok. 80 g
mąki pszennejdodatkowo - 3
nektarynki albo
brzoskwiniesok z połowy
cytryny1-2 łyżeczki
cukrukwaśna
śmietanaew.
cukier do posypaniado smażenia -
olej roślinnyJak zrobić syrniczki?
Biały ser przełożyłam do miski i dokładnie rozgniotłam go widelcem. Nie trzeba go mielić, wystarczy rozdrobnić właśnie widelcem. Dodałam
jajko,
sól i
cukier, wymieszałam dokładnie. Dosypałam jakieś 3/4 naszykowanej
mąki i ponownie wymieszałam. Omączonymi rękami zagniotłam ciasto najpierw w kulę a
potem na posypanej
mąką desce uformowałam gruby wałek, który pokroiłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej zrobiłam kulkę i następnie spłaszczyłam nieco na gruby, okrągły placuszek, obtaczając nieco w
mące.Ciasto jest lepkie i takie ma być, ale jeśli wyda się Wam zbyt mokre to możecie dosypać nieco więcej
mąki. Wszystko zależy od tego jak bardzo mokry będzie
twaróg. Jednak nie dodawajcie
mąki za dużo bo serniczki po usmażeniu będą twarde i gumowate.Uformowane placuszki kładłam na patelnię z kilkoma łyżkami rozgrzanego
oleju. Smażyłam aż ładnie zrumieniły się z obu stron. Na początku ogień pod patelnią powinien być silny, po chwili można go nieco zmniejszyć żeby serniczki miały szansę usmażyć się w środku a nie tylko wierzchu.Usmażone syrniczki przełożyłam na talerz wyłożony papierem do pieczenia żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili podałam z duszonymi
owocami i kwaśną
śmietaną.DUSZONE
OWOCE -
nekatrynki albo
brzoskwinie umyłam i sparzyłam wrzącą
wodą. Obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w plasterki. Kawałki przełożyłam do rondelka. Dodałam
sok z cytryny i łyżeczkę
cukru. Smażyłam na silnym ogniu przez kilka minut aż zmiękły i sos zgęstniał.