ßßß Cookit - przepis na Leniwe pierogi z patelni

Leniwe pierogi z patelni

nazwa

Wykonanie

W oryginalnym przepisie określone są nazwą "twarożki", ale nie do końca oddaje to ich naturę. Któż nie lubi twarogowych klusek przyrumienionych na patelni, a w przypadku poniższego przepisu etap gotowania w ogóle jest pominięty. Czy to nie czyni ich jeszcze bardziej leniwymi? Kluchy się smażą, rumienią, a ich skórka nabiera przyjemnej chrupkości. W dodatku jest to proste danie z pożywnych składników. Warto spróbować, koniecznie ze śmietaną!
Składniki:
1/2 kg twarogu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia
do podania: śmietana, cynamon, ewentualnie cukier
Przygotowanie:
Twaróg zemleć w maszynce lub blenderem. Włożyć do miski i dodać mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na wysypany sporą ilością mąki blat. Z masy uformować wałek. Pokroić ukośnie na około 20-30 kawałków, każdy z nich obtoczyć w mące. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Usmażone kluski zdjąć z patelni, podawać gorące polane śmietaną i posypane cynamonem.
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/11/leniwe-pierogi-z-patelni.html