ßßß Cookit - przepis na Sałatka szpinakowa z bobem, groszkiem, ogórkiem i tuńczykiem

Sałatka szpinakowa z bobem, groszkiem, ogórkiem i tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Upały nastały iście afrykańskie czyli temperatura za jaką nie przepadam. To może jest dobre nad wodą, ale nie w mieście gdzie nagrzany beton i asfalt wzmagają jeszcze odczucie gorąca. Mrożona kawa chłodzi tylko przez chwilę . Wczoraj na moim zaokiennym termometrze prawie zabrakło skali - słupek urósł do 48 st.C w godzinę po tym jak znalazł się w zasięgu promieni.
W taką pogodę nikt nie ma ochoty na gorący obiad ani na gotowanie. Na samą myśl o włączeniu piekarnika żeby coś upiec robi mi się słabo. Nawet Chrupek, który przyjechał do nas na kilka dni niechętnie chodzi w ciągu dnia na spacery. Też zwierzakowi doskwiera upał i najchętniej leży w zasięgu wiatraka. Wszyscy pijemy dużo wody i jemy lekkie posiłki. Kiedy przygotowywałam danie pies schrupał ochoczo pół zimnego ogórka. Chyba też lubi witaminki bo chwilę potem domagał się swojej porcji sałatki.
Zielona sałatka z warzywami i tuńczykiem
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje :
2 garści młodych liści szpinaku
1 szkl. młodego bobu
duża garść strączków zielonego groszku
1 ogórek gruntowy - świeży albo małosolny
kilka gałązek koperku
ok. 150g tuńczyka w oleju - w kawałku
sos - 5 łyżek oleju rzepakowego, u mnie z zarodków rzepaku
1 łyżka wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka koperku
kilka listków mięty
do smaku - sól, pieprz świeżo mielony, szczypta cukru
Jak zrobić zieloną sałatkę z tuńczykiem?
Bób wrzuciłam do garnuszka z wrzącą wodą, gotowałam 5 minut. Odcedziłam a kiedy przestygł obrałam z łupinek. Kiedy bób się gotował zrobiłam sos. Zmiksowałam olej z wodą, sokiem z cytryny, koperkiem, miętą i doprawiłam do smaku. Wyłuskany bób zalałam mieszanką, lekko przemieszałam i odstawiłam na 10 minut.
Groszek zielony wyłuskałam ze strączków - można go zblanszować, ale lubię surowy i taki zużyłam. Ogórka umyłam, pokroiłam w plasterki. Szpinak dokładnie opłukałam i osuszyłam. Tuńczyka osączyłam z zalewy, przy pomocy widelca podzieliłam na kawałki i lekko oprószyłam przyprawami.
Na talerzach rozłożyłam porcje liści szpinaku przekładając je plastrami ogórka i przesypując osączonym z sosu bobem oraz groszkiem. Dodałam tuńczyka. Całość skropiłam resztą sosu, w którym marynował się bób i posypałam listkami koperku.
Cały talerz zdrowego jedzenia i jakiego pysznego!
Ogórka świeżego można zastąpić małosolny albo nawet kiszonym co troszkę zmieni smak sałatki, ale będzie równie dobra.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/07/salatka-szpinakowa-z-bobem-groszkiem-ogorkiem-i-tunczykiem.html