Wykonanie
Upały nastały iście afrykańskie czyli temperatura za jaką nie przepadam. To może jest dobre nad
wodą, ale nie w
mieście gdzie nagrzany beton i asfalt wzmagają jeszcze odczucie gorąca. Mrożona
kawa chłodzi tylko przez chwilę . Wczoraj na moim zaokiennym termometrze prawie zabrakło skali - słupek urósł do 48 st.C w godzinę po tym jak znalazł się w zasięgu promieni.W taką pogodę nikt nie ma ochoty na gorący obiad ani na gotowanie. Na samą myśl o włączeniu piekarnika żeby coś upiec robi mi się słabo. Nawet Chrupek, który przyjechał do nas na kilka dni niechętnie chodzi w ciągu dnia na spacery. Też zwierzakowi doskwiera upał i najchętniej leży w zasięgu wiatraka. Wszyscy pijemy dużo
wody i jemy lekkie posiłki. Kiedy przygotowywałam danie
pies schrupał ochoczo pół zimnego
ogórka. Chyba też lubi witaminki bo chwilę
potem domagał się swojej porcji sałatki.
Zielona sałatka z warzywami i
tuńczykiemczas przygotowania: ok. 20 minutskładniki na 2 porcje :2 garści
młodych liści
szpinaku1 szkl. młodego
bobuduża garść strączków
zielonego groszku1
ogórek gruntowy - świeży albo małosolnykilka gałązek
koperkuok. 150g
tuńczyka w oleju - w kawałkusos - 5 łyżek
oleju rzepakowego, u mnie z zarodków rzepaku1 łyżka
wody2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżka
koperkukilka listków
miętydo smaku -
sól,
pieprz świeżo mielony, szczypta
cukru

Jak zrobić
zieloną sałatkę z tuńczykiem?
Bób wrzuciłam do garnuszka z wrzącą
wodą, gotowałam 5 minut. Odcedziłam a kiedy przestygł obrałam z łupinek. Kiedy
bób się gotował zrobiłam sos. Zmiksowałam
olej z
wodą,
sokiem z cytryny,
koperkiem,
miętą i doprawiłam do smaku. Wyłuskany
bób zalałam mieszanką, lekko przemieszałam i odstawiłam na 10 minut.
Groszek zielony wyłuskałam ze strączków - można go zblanszować, ale lubię surowy i taki zużyłam.
Ogórka umyłam, pokroiłam w plasterki.
Szpinak dokładnie opłukałam i osuszyłam.
Tuńczyka osączyłam z zalewy, przy pomocy widelca podzieliłam na kawałki i lekko oprószyłam
przyprawami.Na talerzach rozłożyłam porcje liści
szpinaku przekładając je plastrami
ogórka i przesypując osączonym z sosu
bobem oraz
groszkiem. Dodałam
tuńczyka. Całość
skropiłam resztą sosu, w którym marynował się
bób i posypałam listkami
koperku.Cały talerz zdrowego jedzenia i jakiego pysznego!
Ogórka świeżego można zastąpić małosolny albo nawet kiszonym co troszkę zmieni smak sałatki, ale będzie równie dobra.
