ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szpinaku, szparagów i zielonego groszku z różowym sosem

Sałatka ze szpinaku, szparagów i zielonego groszku z różowym sosem

nazwa

Wykonanie

Jak Żarłoczka nie ma to Pyza harcuje i robi sobie sałatki :) Żarłoczek królikiem nie jest i trawy jadł nie będzie - powtarza przy każdej okazji, ale coraz częściej podskubuje zielone :D więc jest szansa, że na emeryturze się przełamie. Tylko kto mu wtedy będzie takie pyszności robił ? Ja na pewno nie bo od dawna będę fruwać po piekle . . . A na razie widząc zdjęcie zastanawiał się głośno "dlaczego ja tego nie jadłem ???" a ja swoje wiem, że i tak by nie zjadł, co najwyżej spróbował, skrzywił się i poszedł po słuszny kawałek kiełbasy . . .
A tak przy okazji - przedwczoraj Żarłoczek został przedstawiony "na żywca" bo pojawiały się komentarze, że męża wcale nie posiadam (no bo kto by ze mną wytrzymał ???) albo trzymam w piwnicy pod kluczem. Jako, że to okropne insynuacje i pomówienia wzięłam Go ze sobą do kina, niech się rozerwie biedaczysko. Po powrocie do domu powiedział, że podobało mu się - film ciekawy, sushi pyszne a "moje czarownice" przemiłe :D I jak tu zrozumieć mężczyznę ?
składniki:
kilka białych, cienkich szparagów
garść strączków zielonego groszku
garść świeżych liści szpinaku
1 łyżeczka masła
do smaku: odrobina cukru, soli i pieprzu mielonego
listki koperku
sos - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki wody
4 - 5 truskawek
do smaku: miód, pieprz mielony, troszkę koperku
sposób przygotowania: składniki sosu zmiksowałam w pojemniku blendera na gęsty sos - najpierw zmieszałam składniki płynne a truskawki dodałam na koniec - doprawiłam do smaku. Szparagów nie obierałam bo były młode i cienkie - umyłam je, ucięłam mniej więcej w połowie wysokości - wykorzystałam tylko górne części a dolne będą na zupę. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Strączki groszku też umyłam, odcięłam końcówki i sprawdziłam czy brzegi nie mają łykowatych włókien - nadają się tylko młodziutkie strączki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam groszek i szparagi, oprószyłam szczyptą cukru, wlałam 3 łyżki wody i dusiłam może 3 minuty.
Szpinak opłukałam i osuszyłam, wyłożyłam na talerz, dodałam jeszcze ciepłe szparagi i strączki. Całość polałam sosem truskawkowym i posypałam koperkiem. I zjadłam cały talerz bo było pyszne :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/05/saatka-ze-szpinaku-szparagow-i.html