ßßß Cookit - przepis na Botwina na ciepło, z serem kozim

Botwina na ciepło, z serem kozim

nazwa

Wykonanie

Botwina czyli malutkie buraczki ćwikłowe razem z młodymi liśćmi to nie tylko warzywo na zupę. Może jeść je na surowo w sałatkach albo poddusić i podać jakoś pyszną jarzynkę. Lubię zrobić sobie talerz takiego zielska, posypać serem i nasycić się wiosną :) To takie proste i robi się błyskawicznie . . .
składniki:
1 pęczek młodej botwiny
5 gałązek koperku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
kilka kropli soku z cytryny
do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
1 - 2 łyżki miękkiego sera koziego
sposób przygotowania: botwinę dokładnie wypłukałam, malutkie buraczki można potraktować szczoteczką żeby pozbyć się ziemi. Osączyłam dobrze i pokroiłam - buraczki oddzielnie bo muszą się dusić chwilkę dłużej. Posiekałam także czosnek i koperek.
Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam pokrojone buraczki i czosnek, chwilę smażyłam. Dorzuciłam resztę czyli liście z łodyżkami. Doprawiłam kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Smażyłam dosłownie chwilę. Posypałam koperkiem i wyłożyłam na talerz. Posypałam jeszcze pokruszonym serem i można jeść - pycha!
Botwina, jak wszystkie młode liście, bardzo traci na objętości więc jeden pęczek to właściwie porcja dla jednej osoby jeśli ma być samodzielnym daniem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/05/botwina-na-ciepo-z-serem-kozim.html