ßßß Cookit - przepis na Pasta kanapkowa z cukinii

Pasta kanapkowa z cukinii

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że aż takiego efektu się nie spodziewałam :) Wiedziałam, że to będzie dobre, ale nie sądziłam, że do tego stopnia. Pasta jest bardzo soczysta, bardzo konkretna w smaku, bo użyłam dużo czosnku - więc ewentualnie zróbcie ją na kolację albo w wolny dzień ;)
Składniki :
pół młodej, najlepiej małej cukinii (użyłam żółtej ze względu na piękny kolor)
1 łyżeczka masła
1 duży ząbek czosnku
szczypta majeranku
szczypta ciemnego cukru
0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
posiekany koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Umytą cukinię ścieram ze skórką na grubej tarce. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smażę go 15 sekund, po czym dodaję cukinię. Lekko solę całość i na średnim ogniu smażę ok. 3 minuty, by cukinia zmiękła i się zeszkliła. Dodaję cukier, paprykę i majeranek, smażę kolejne 3 minuty. Na koniec doprawiam koperkiem, solą i pieprzem. Podaję na zimno, na kanapkach.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/pasta-kanapkowa-z-cukinii.html