Wykonanie
Przyznam, że aż takiego efektu się nie spodziewałam :) Wiedziałam, że to będzie dobre, ale nie sądziłam, że do tego stopnia. Pasta jest bardzo soczysta, bardzo konkretna w smaku, bo użyłam dużo
czosnku - więc ewentualnie zróbcie ją na kolację albo w wolny dzień ;)


Składniki :pół
młodej, najlepiej małej
cukinii (użyłam żółtej ze względu na piękny kolor)1 łyżeczka
masła1 duży ząbek
czosnkuszczypta
majerankuszczypta ciemnego
cukru0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej
paprykiposiekany
kopereksól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umytą
cukinię ścieram ze skórką na grubej tarce. Na patelni rozgrzewam
masło, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszając smażę go 15 sekund, po czym dodaję
cukinię. Lekko
solę całość i na średnim ogniu smażę ok. 3 minuty, by
cukinia zmiękła i się zeszkliła. Dodaję
cukier,
paprykę i
majeranek, smażę kolejne 3 minuty. Na koniec doprawiam
koperkiem,
solą i
pieprzem. Podaję na zimno, na kanapkach.Przepis autorski.
