Wykonanie
Składniki:
udziec indyka bez kości 1 (ok. 1 kg) (Ja w tych proporcjach zrobiłam ok. 0.6 kg
mięsa, wyszło pyszne.)
cukier ½ szklanki
sól ½ szklankipeklosól 1 łyżka
czosnek 3-4 ząbki
papryka wędzona ostra ok. 2 łyżki
majeranekWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć
mięso w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wylewać powstały płyn.
Mięso umyć z
cukru, osuszyć i obtoczyć w mieszance
soli. Włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny.
Opłukać
mięso z
soli, wytrzeć i natrzeć sprasowanym
czosnkiem,
paprykąi
majerankiem.
Włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie włożyć
mięso do pończochy
i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu.
Ja powiesiłam na rurce od kaloryfera za lodówką.Zostawić na 4 doby.
Wyjąć z pończochy. Kroić w bardzo cienkie plasterki.W ten sposób można przygotować
schab,
karkówkę,
szynkę itp. Smakuje wyśmienicie.