ßßß Cookit - przepis na Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami i groszkiem na liściach szpinaku

Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami i groszkiem na liściach szpinaku

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wam, ale mnie o tej porze roku smakuje niemal wszystko i to w najprostszym wydaniu. Młode ziemniaki są słodkie i tak wyborne, że nie mogę przejść obok nich obojętnie. Dzisiejsza sałatka jest sezonowa - trzeba się spieszyć, póki bób nie jest jeszcze mączasty. Cząber to wspaniałe zioło, którego w sklepie nie widziałam nigdy, za to bywa u ogrodników i tym sposobem znalazł się w moim zielniku. Absolutnie warto go poznać - mariaż mięty i cząbru jest w przypadku tej sałatki bardzo, bardzo udany.
Składniki [2 porcje]:
1 szklanka łuskanego zielonego groszku
2 szklanki (300g) ugotowanego bobu - waga przed obraniem z łupinek
8 młodych ziemniaków (gotowanych w łupinach)
50g masła - najlepiej klarowanego
12 dużych listków świeżej mięty
1/2 łyżki posiekanego świeżego cząbru (z braku można dać więcej mięty)
listki szpinaku
sól, pieprz
Wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru (długość gotowania zależy od tego, czy bób kupujemy na początku czy na końcu sezonu). Odcedzić, wodę zachować do gotowania kolejnych warzyw - kolejno groszku i ziemniaków. Oczywiście można też ugotować wszystko w oddzielnych garnkach.
Bób oraz groszek warto zahartować zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i zachować zielony kolor. Bób obrać z łupinek.
Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, ułożyć na talerzach.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bób i groszek - podgrzać mieszając, dodać posiekane miętę i cząber. Ugotowane ziemniaki obrać z łupinek i pokroić na plastry, wrzucić do sosu na patelnię. Dokładnie połączyć całość. Doprawić solą (moja - z nazwy prowansalska - ma w składzie kwiaty lawendy i nagietka i przyznam, że dobrze się komponuje z sałatką) i pieprzem. Wyłożyć na liście szpinaku. Od razu podawać.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/06/saatka-z-bobem-modymi-ziemniakami-i.html