ßßß Cookit - przepis na Domowa wędlina. Łopatka peklowana, 3 razy krótko parzona

Domowa wędlina. Łopatka peklowana, 3 razy krótko parzona

nazwa

Wykonanie

Często piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń . Może by tak mięso ugotować ? W sieci krąży mnóstwo przepisów na gotowane schaby, tzw. 5-cio minutowe, jednak ja miałam pod ręką łopatkę. No i dlatego właśnie łopatkę dzisiaj prezentuję.
Ponieważ mięso gotowane jest szare a szynka jak to szynka - raczej powinna być różowa - więc użyłam soli peklowej i moja wędlina jest bardzo apetyczna. W pobliskim sklepie można kupić podobną wędlinę pod nazwą "szynka biała", ale mój wyrób smakuje o wiele lepiej no i przynajmniej wiemy co jemy.
Łopatka peklowana, parzona, do chleba
czas przygotowania : 10 minut + 3x5 min. gotowania + 36 godzin chłodzenia
składniki :
ok. 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej b/k
3 łyżki majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
MARYNATA - ok. 1,5 l wody
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki soli peklowej
2 łyżki soli kamiennej
DO GOTOWANIA - 1,5-2 l wody
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
4-6 dużych ząbków czosnku
sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Ostrym nożem usunęłam większość tłuszczu i jakieś odstające przy brzegach kawałki. Natarłam czosnkiem roztartym z odrobiną soli, majerankiem i pieprzem. Związałam mięso sznurkiem kuchennym formując zgrabny kawałek. Ułożyłam mięso w dużej, szklanej misie i odstawiłam do lodówki
W garnku zagotowałam ok. 1,5 l wody. Dodałam 2 czubate łyżki soli kamiennej, 2 łyżki soli peklowej, 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Pogotowałam chwilę i ostudziłam. Zimną zalałam mięso w misie, przykryłam i zostawiłam w lodówce na 24 godziny. Co kilka godzin przekręcałam mięso żeby równo się marynowało.
Po 24 godzinach, chociaż czas peklowania można przedłużyć o kolejne 12-24 godziny, wyjęłam je z zalewy. W szerokim garnku - takim żeby było włożyć kawałek mięsa bez wciskania go - zagotowałam ok. 1,5-2 l wody. Wrzuciłam następne 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego oraz kilka dużych, grubo pokrojonych ząbków czosnku. Do wrzątku włożyłam łopatkę i gotowałam 5 minut. Wyłączyłam ogień pod garnkiem, ale nie wyjmowałam mięsa tylko zostawiłam je pod przykryciem aż zupełnie wystygło. Po 12 godzinach zagotowałam całość ponownie i gotowałam 3 minuty od momentu zawrzenia. Znów zostawiłam mięso w wodzie aż wszystko wystygło. Proces zagotowania i studzenia powtórzyłam jeszcze raz, po kolejnych 12 godzinach. Po tym ostatnim studzeniu wyjęłam mięso bo było już gotowe.
Peklowaną, parzoną łopatkę podałam jak wędlinę - pokrojoną w plasterki. Jest pyszna - bardzo soczysta i smakowita. Koniecznie zróbcie sobie taką w domu
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/domowa-wedlina-opatka-peklowana-3-razy.html