ßßß Cookit - przepis na Jajka. Twaróg. Do chleba. Pasta jajeczna z białym serem i ziołami

Jajka. Twaróg. Do chleba. Pasta jajeczna z białym serem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Pasta do smarowania kanapek, grzanek albo krakersów. Robi się szybko a wykorzystać można na różne sposoby. Poza smarowaniem można nią napełnić ćwiartki papryki albo serwować z kawałkami surowych warzyw, którymi się ją nabiera i chrupie razem. Sposób podania zależy od Was, zawsze będzie pyszna. Ja do jajek i sera dodałam koperek, szczypior oraz natkę, ale możecie zamienić je na inne swoje ulubione zioła.
Zobacz przepis na Pastę jajeczną z kukurydzą i Pastę z makreli
Pasta z jajek i białego sera, z zieleniną
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
5 świeżych jajek kurzych
200 g twarogu - sera białego półtłustego
1-2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego albo śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku - sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo. Jak to najlepiej zrobić napisałam przy okazji przepisu na Pastę jajeczną z pomidorami . Ostudzone jajka obrałam ze skorupek i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. To mój ulubiony sposób rozdrabniania gotowanych jaj do past czy farszy bo starcie kilku trwa dosłownie chwilkę.
Do miski włożyłam twaróg i rozdrobniłam go dokładnie widelcem. Dodałam jogurt, majonez, jajka oraz dużo drobno posiekanej zieleniny. Wymieszałam żeby składniki się połączyły i doprawiłam do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/06/jajka-twarog-do-chleba-pasta-jajeczna-z.html