ßßß Cookit - przepis na Serniczki kajmakowe ze śliwkami

Serniczki kajmakowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Serniczki czyli mini wersja sernika - od razu upieczone i przygotowane w pojedynczych porcjach. To wygodne bo już nie trzeba nic kroić a porcje są jednakowe.
czas przygotowania : 2 godziny + kilkanaście godzin chłodzenia
składniki na 12 mini serniczków albo sernik śr. 26 cm :
SPÓD - 200 g herbatników typu petit buerre
6 g kakao naturalnego
100 g masła
MASA SERNIKOWA - 750 g sera białego zmielonego
200 g jogurtu typu greckiego
4 jajka
60 g zwykłego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
40 g mąki kukurydzianej
450 g kajmaku
MASA OWOCOWA - 1 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek
2 łyżki galaretki owocowej w proszku - ja dałam szafirową
2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich (mieszanka kardamonu, cynamonu, skórki cytrynowej, mięty i goździków)
5-6 łyżek brandy
MASA ŚMIETANOWA - 500 g śmietanki kremówki 30 %
1 czubata łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody
1 łyżeczka pasty waniliowej
cukier do smaku
dodatkowo - 1 czubata łyżeczka cukru pudru
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
sposób przygotowania : SPÓD - ciasteczka zmieliłam w blenderze dodając kakao i na koniec roztopione przestudzone masło. Dokładnie wymieszaną masę nałożyłam sprawiedliwie do przygotowanych foremek i ugniotłam drewnianym tłuczkiem. Odstawiłam.
MASA SEROWA - do miski przełożyłam zmielony trzykrotnie biały ser, jogurt, cukier, mąkę i 400 g masy kajmakowej. Zmiksowałam krótko ręcznym mikserem - tylko tyle żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Dodałam jajka i zmiksowałam jeszcze raz, ale naprawdę tylko przez chwilę żeby nie napowietrzyć masy. Przy pomocy małej chochelki nalałam porcje masy do naszykowanych foremek starając się aby w każdej znalazła się taka sama jej ilość. Na wierzch każdej porcji nałożyłam kilka małych kleksików z reszty kajmaku, zamieszałam delikatnie drewnianą szpadką. Blaszkę z foremkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piekłam ok. 30 minut. Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, otworzyłam drzwiczki i pozwoliłam serniczkom przestygnąć.
MASA OWOCOWA - bardzo dojrzałe śliwki węgierki, takie jak na powidła, dokładnie opłukałam i osączyłam. Usunęłam pestki a połówki owoców wrzuciłam do garnka. Dodałam 3 łyżki wody i mieszając podgrzewałam. Smażyłam śliwki aż zmiękły i odparowały nieco czyli ok. 20 minut, uważając żeby się nie przypaliły, doprawiłam przyprawą do dań słodkich. Wlałam brandy, podpaliłam i poczekałam aż alkohol się wypalił zostawiając smak. Zdjęłam garnek z ognia a do gorących owoców wsypałam galaretkę w proszku i mieszałam aż się rozpuściła, przestudziłam. Owocową masę rozłożyłam po równo do każdej foremki na wierzch serniczków. Blachę odstawiłam do lodówki na kilka godzin (można na całą noc) żeby całość stężała dobrze.
MASA ŚMIETANOWA - żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzewałam mieszając aż się rozpuściła - robię to w niedużym, emaliowanym kubku, który mogę postawić na palniku. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Pod koniec ubijania dodałam pastę waniliową i cukier - nie za dużo, tak do smaku. Do rozpuszczonej żelatyny dodałam 2 czubate łyżki śmietany, rozmieszałam i powoli dodawałam tę mieszankę do miski ze śmietaną cały czas miksując. Śmietanę nałożyłam na dobrze schłodzone serniczki i odstawiłam jeszcze do lodówki na ok. 2 godziny.
Obręcze form najpierw oddzieliłam od podstawy a potem delikatnie powyjmowałam z nich serniczki z ostrożnie pomagając sobie cienki nożem. Wierzch oprószyłam cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem i dokładnie przesianymi.
Foremki do pieczenia mini torcików, Zenker, 12 części + podstawa
Zestaw składa się z prostokątnej podstawy o wymiarach 30 x 38 cm oraz 12 foremek o średnicy 8.5 cm i wysokości 7.5 cm. Wszystkie części wykonane są bardzo estetycznie, bez ostrych krawędzi, o które można by się skaleczyć. Wszystko jest z dość grubego i co za tym idzie sztywnego metalu o nieprzywieralnej powłoce. Foremki są dobrze dopasowane do podstawy - stabilnie stoją, nie przesuwają się podczas wypełniania czy przenoszenia całości do piekarnika czy lodówki. Są dość wysokie więc można w nich przygotować danie czy deser z kilku warstw. Nadają się do przygotowania zarówno ciastek jak i wytrawnych wieżyczek - można w nich zapiekać albo zostawić coś do schłodzenia. Bardzo łatwo je umyć. Można wypełniać wszystkie albo tylko kilka, albo zrobić na przykład 4 różne smaki deseru po 3 sztuki z rodzaju. Szczerze polecam bo jestem bardzo zadowolona z ich posiadania.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/serniczki-kajmakowe-ze-sliwkami.html