Wykonanie
Serniczki czyli mini wersja sernika - od razu upieczone i przygotowane w pojedynczych porcjach. To wygodne bo już nie trzeba nic kroić a porcje są jednakowe.
czas przygotowania : 2 godziny + kilkanaście godzin chłodzeniaskładniki na 12 mini serniczków albo sernik śr. 26 cm :SPÓD - 200 g
herbatników typu petit buerre6 g
kakao naturalnego100 g
masłaMASA SERNIKOWA - 750 g
sera białego zmielonego200 g
jogurtu typu greckiego4
jajka60 g zwykłego
cukru1 łyżka
cukru waniliowego40 g
mąki kukurydzianej450 g kajmakuMASA OWOCOWA - 1 kg mocno dojrzałych
śliwek węgierek2 łyżki
galaretki owocowej w proszku - ja dałam szafirową2 łyżeczki
przyprawy do dań słodkich (mieszanka
kardamonu,
cynamonu,
skórki cytrynowej,
mięty i
goździków)5-6 łyżek
brandyMASA ŚMIETANOWA - 500 g
śmietanki kremówki 30 %1 czubata łyżeczka
żelatyny + 4 łyżki
wody1 łyżeczka pasty waniliowej
cukier do smakudodatkowo - 1 czubata łyżeczka
cukru pudru1-2 łyżeczki mielonego
cynamonusposób przygotowania : SPÓD -
ciasteczka zmieliłam w blenderze dodając
kakao i na koniec roztopione przestudzone
masło. Dokładnie wymieszaną masę nałożyłam sprawiedliwie do przygotowanych foremek i ugniotłam drewnianym tłuczkiem. Odstawiłam.MASA SEROWA - do miski przełożyłam zmielony trzykrotnie
biały ser,
jogurt,
cukier,
mąkę i 400 g masy kajmakowej. Zmiksowałam krótko ręcznym mikserem - tylko tyle żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Dodałam
jajka i zmiksowałam jeszcze raz, ale naprawdę tylko przez chwilę żeby nie napowietrzyć masy. Przy pomocy małej chochelki nalałam porcje masy do naszykowanych foremek starając się aby w każdej znalazła się taka sama jej ilość. Na wierzch każdej porcji nałożyłam kilka małych kleksików z reszty kajmaku, zamieszałam delikatnie drewnianą szpadką. Blaszkę z foremkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piekłam ok. 30 minut. Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, otworzyłam drzwiczki i pozwoliłam serniczkom przestygnąć.MASA OWOCOWA - bardzo dojrzałe
śliwki węgierki, takie jak na powidła, dokładnie opłukałam i osączyłam. Usunęłam pestki a połówki
owoców wrzuciłam do garnka. Dodałam 3 łyżki
wody i mieszając podgrzewałam. Smażyłam
śliwki aż zmiękły i odparowały nieco czyli ok. 20 minut, uważając żeby się nie przypaliły, doprawiłam
przyprawą do dań słodkich. Wlałam
brandy, podpaliłam i poczekałam aż
alkohol się wypalił zostawiając smak. Zdjęłam garnek z ognia a do gorących
owoców wsypałam
galaretkę w proszku i mieszałam aż się rozpuściła, przestudziłam.
Owocową masę rozłożyłam po równo do każdej foremki na wierzch serniczków. Blachę odstawiłam do lodówki na kilka godzin (można na całą noc) żeby całość stężała dobrze.
MASA ŚMIETANOWA -
żelatynę zalałam zimną
wodą a gdy napęczniała podgrzewałam mieszając aż się rozpuściła - robię to w niedużym, emaliowanym kubku, który
mogę postawić na palniku. Bardzo mocno schłodzoną
śmietankę ubiłam na sztywno. Pod koniec ubijania dodałam pastę
waniliową i
cukier - nie za dużo, tak do smaku. Do rozpuszczonej
żelatyny dodałam 2 czubate łyżki
śmietany, rozmieszałam i powoli dodawałam tę mieszankę do miski ze
śmietaną cały czas miksując.
Śmietanę nałożyłam na dobrze schłodzone serniczki i odstawiłam jeszcze do lodówki na ok. 2 godziny.Obręcze form najpierw oddzieliłam od podstawy a
potem delikatnie powyjmowałam z nich serniczki z ostrożnie pomagając sobie cienki nożem. Wierzch oprószyłam
cynamonem wymieszanym z
cukrem pudrem i dokładnie przesianymi.
Foremki do pieczenia mini torcików, Zenker, 12 części + podstawaZestaw składa się z prostokątnej podstawy o wymiarach 30 x 38 cm oraz 12 foremek o średnicy 8.5 cm i wysokości 7.5 cm. Wszystkie części wykonane są bardzo estetycznie, bez ostrych krawędzi, o które można by się skaleczyć. Wszystko jest z dość grubego i co za tym idzie sztywnego metalu o nieprzywieralnej powłoce. Foremki są dobrze dopasowane do podstawy - stabilnie
stoją, nie przesuwają się podczas wypełniania czy przenoszenia całości do piekarnika czy lodówki. Są dość wysokie więc można w nich przygotować danie czy deser z kilku warstw. Nadają się do przygotowania zarówno
ciastek jak i wytrawnych wieżyczek - można w nich zapiekać albo zostawić coś do schłodzenia. Bardzo łatwo je umyć. Można wypełniać wszystkie albo tylko kilka, albo zrobić na przykład 4 różne smaki deseru po 3 sztuki z rodzaju. Szczerze polecam bo jestem bardzo zadowolona z ich posiadania.