Wykonanie
Jak widać na załączonym niżej obrazku daleko mi bardzo do mistrzostwa w sernikach - niektóre "gwiazdy" piszą, że nie ma nic łatwiejszego jak sernik i sądząc po ich propozycjach właściwie tylko na nie, być może nawet nic innego nie potrafią, ale mnie jakoś serniki nie wychodzą.Prawie zawsze mi coś opadnie, pęknie albo się przypali a jak tak się nie stanie do przyczepię się do czegoś innego. Za to smak przeważnie jest bardzo dobry i tu do niczego nie
mogę się przyczepić. Dlatego też pokazuję ten swój serniczek, ułomny nieco i może mało wyjściowy, ale pyszny.
składniki:CIASTO - 1,5 szkl.
mąki krupczatki1
jajko1/2 szkl.
cukru100 g
masła albo
margaryny2 szczypty
soli2 łyżki
jogurtu typu greckiego1 łyżeczka
cukru z
waniliąMASA - 1 kg
sera białego 3-krotnie mielonego4
jajka150 g
masła albo
margaryny1/2 szkl.
cukru1 łyżka
cukru waniliowego150 g
jogurtu greckiego2 łyżki budyniu
waniliowego w proszku1 op.
przyprawy do sernika6 łyżek posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej250 g kandyzowanego, kolorowego
ananasaPOLEWA - 1 łyżeczka
żelatyny1/4 szkl.
wody150 ml
jogurtu greckiego2 - 3 szczypty mielonego
cynamonu3 - 4 łyżki posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowejsposób przygotowania: CIASTO - zimny tłuszcz posiekałam z
mąką, dodałam
cukier,
cukier waniliowy,
sól a następnie
jajko i
jogurt. Zagniotłam ciasto i schłodziłam, min. 30 min.. Następnie rozwałkowałam i wylepiłam dno tortownicy 26 cm średnicy. Piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.MASA - miękkie
masło utarłam z
cukrem zw. i
waniliowym. Miksując dodawałam na przemian do jednym
jajku i części
sera. Gdy masa była gładka dosypałam
budyń i
przyprawę do sernika oraz dodałam
jogurt, dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam skórkę i
ananasa. Masę wylałam na podpieczony spód. Piekłam ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia i dopiero zimny wyjęłam z formy.POLEWA -
żelatynę zalałam zimną
wodą a gdy napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła - mieszałam cały czas. Ciepłą wlałam do
jogurtu, dodałam
cynamon, wymieszałam a gdy zaczęło tężeć wylałam na sernik. Posypałam skórką.