Wykonanie
Robię
lody, piekę rożki do nich, a za oknem zamiast
słonecznego lata szaruga… szkoda. Pocieszam się tym, że kiedy lato nadejdzie
będę przygotowana i przepisy będą wypróbowane 🙂Upiekłam w końcu rożki do
lodów – fantastyczne! Piekłam
cynamonowe, do wypróbowania pozostały
biszkoptowe – może akurat trafię robiąc je na
słoneczny dzień 😉Rożki upiekłam za pomocą gofrownicy do wyrobu rożków do
lodów z Tchibo. Przepis pochodzi z opakowania. Zrobienie tych rożków wymagało odrobiny ćwiczeń i cierpliwości, ale opłacało się. Rożki są pyszne i już zniknęły nawet bez
lodów 😉
Wafelki można również uformować w kształt miseczek i zaserwować w nich pyszny deser.
Składniki :125 g
margaryny lub
masła,3
jajka,100 g
cukru,1 opakowanie
cukru waniliowego,250 g
mąki (przesianej przez sitko),1 łyżeczka
cynamonu,150 ml letniej
wody,1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie :
Margarynę lub
masło,
cukier i
cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. dodać kolejno
jajka. Wymieszać
proszek do pieczenia z przesianą
mąką. Dodać
mąkę i letnią
wodę, ciągle mieszając. Na koniec dodać
cynamon.Piec w gofrownicy do zarumienienia.
Kto tęskni za latem? 😉