Wykonanie
Składniki1kg
śliwekcukier waniliowyłyżka
cynamonuCiasto2 szklanki
mąki tortowej1
jajo0,5 szklanki (
cukru)1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 dag
masłakruszonka1 szklanka
mąki0,5 szklanki
cukru pudru10 dag
masłaSposób przygotowaniaCiastoKrok 1
Mąkę siekamy z zimnym
masłem, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.Krok 2
Śliwki kroimy na połówki, posypujemy
cynamonem i
cukrem waniliowym.KruszonkaKrok 3Wszystkie składniki ucieramy w rękach do powstania kruszonki.Krok 4Ciasto układamy w blaszce podpiekamy ok 20 minut z termoobiegiem w 180 stopniach, następnie układamy
śliwki i posypujemy kruszonką. Zapiekmay ejszcze 40 min w 180 stopniach.