Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śliwki 500 gramów
mąka 400 gramów
masło 250 gramów
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
śliwki wypestkować. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym,
żółtkami dodawanymi stopniowo oraz przesiana
mąka wymieszana z
proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą na sztywno z
białek. 3/4 ciasta przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na cieście ułożyć połówki
śliwek, przekrojonymi częściami do góry. Z reszty ciasta uformować wałeczki i zrobić z nich ozdobna kratkę na wierzchy ciasta. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Jeszcze ciepły oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: