ßßß

Uwielbiam to ciasto za jego prostotę. Najbardziej smakuje mi ze śliwkami ale można użyć też innych owoców - ja w sezonie często robię je także z truskawkami lub wiśniami a poza sezonem nadają się do niego też mrożonki.Składniki:5 jajek250 g cukru250 g masła250 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilinowego)ok. 1 kg śliwekJajka ubijamy na pianę. Dodajemy do nich cukier i ucieramy. Następnie dodajemy masło w temperaturze pokojowej (ja zawsze kroję je w kostkę i chwilę podgrzewam w mikrofalówce - tak jest szybciej) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i miksujemy. Masę przekładamy do okrągłej foremki, najlepiej z kominem (o TAKIEJ). Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Rozkładamy je na masie - nie wciskamy ich, podczas pieczenia same zanurzą się w cieście. Śliwek nie ma co żałować, dobrze jak jest ich dużo i gęsto. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! :)
Zapraszam na profil Happy Vege na Facebooku