Wykonanie
Czasami najprostsze przepisy są tymi najwspanialszymi. Babka Mateczki to ciasto, które kojarzy mi się z ciepłem Rodzinnego Domu, z niedzielami, które spędzaliśmy wszyscy razem, z zapachem, który wypełniał cały dom... a w końcu z cudownymi chwilami w kuchni, z czasem wesołymi, a czasem tymi trudniejszymi rozmowami z Mamą, z Jej uśmiechem, którego tak mi brakuje...Babka Mateczki nie była nigdy pieczona w formie z kominem, ale w zwykłej, prostokątnej formie, z dodatkiem różnych sezonowych
owoców - najczęściej jednak tych kojarzących się z jesienią - ze
śliwkami lub
jabłkami. Koniecznie posypana
cukrem pudrem. Polecam do wypróbowania!Na ciasto:- 4
jajka- 1 szklanka
cukru drobnego do wypieków- 1 szklanka
mąki zwykłej (u mnie 3/4 szklanki
mąki tortowej i 1/4 szklanki
mąki kukurydzianej)- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 torebka
cukru waniliowego- 200 g
masła- 2 łyżeczki esencji waniliowej (można pominąć)Dodatkowo:- kilkanaście wypestkowanych
śliwekNa kruszonkę:- 50 g
masła- 1/3 szklanki
cukru- 0,5 szklanki
mąki- spora garść
orzechów laskowych - potłuczonych, posiekanych w różnej wielkości kawałki
Przygotowanie:Przygotować kruszonkę (wszystkie składniki wyrobić palcami). Przygotować
śliwki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
mąki,
proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać roztopione
masło i esencję
waniliową. Zmiksować do połączenia.Ciasto wylać na blachę (u mnie format 25 cm na 30 cm), poukładać
owoce, posypać kruszonką.Piec do suchego patyczka. Ja piekłam na najniższym poziomie piekarnika 30 minut.Ciasto pozostawić do ostudzenia. Posypać
cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)