Wykonanie
Nadszedł czas na tartę. Użyłam swojego
musu jabłkowego,
przyprawy przywiezione ze Sri Lanki od mojej mamy oraz
śliwki. Całość posypałam
cukrem pudrem po upieczeniu.Wyszło pyszne, od razu zjadłam 2 kawałki :)
Ciasto:200 g
masła100 g
cukru300 g
mąki1
jajoWkład:½ kg
śliwek średni słoik
musu jabłkowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
goździkówcukier puder do posypania
Sposób przygotowania:Formę wysmaruj
margaryną. P oł ą cz składniki, można również zmiksować. Włóż kulę do lodówki na ½ godziny. Następnie wyłóż do formy 26 lub 28 cm. Piecz ciasto ok 25 min, ale tylko sam spód w 180°C. W
między czasie w garnku podgrzej
mus jabłkowy i dodaj
cynamon i
goździki. Na małej patelni podsmaż pokrojone w małe księżyce
śliwki z odrobiną
cukru.Na upieczony spód nałóż najpierw cały mus a na tym ułóż
śliwki. Całość piecz w 180°C ok 20 min. Wszystko zależy jaki masz piekarnik. Czasami potrzeba więcej minut a czasem mniej. Po wyjęciu z pieca posyp
cukrem pudrem. Smacznego!