ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kuskusem, mięsem i warzywami

Pierogi z kuskusem, mięsem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Pierogi - prawie wszyscy lubią jeść, ale lepić to już nie każdy ma zacięcie. Dobrze jak się ma Mamę czy Babcię pierogową, ale ja nie mam więc muszę sama. Jak pierogi to zwykle przynajmniej kilkadziesiąt sztuk bo jak szaleć to szaleć - micha farszu, kula ciasta i jedziemy :)
Dzisiaj farsz trochę "bidny" bo miałam tylko trochę gotowanych skrawków mięsa i trzeba było coś dołożyć żeby pierogów wyszło więcej niż 10. Padło na resztkę kuskusu znalezionego w szafce. No i wyszło nadzwyczaj smacznie - czasami jak bida przyciśnie to i z resztek da się coś dobrego wykombinować :)
składniki:
CIASTO - ok. 600 g mąki pszennej luksusowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
bardzo ciepła woda
FARSZ - ok. 1 , 5 szkl. kawałeczków mięsa obranych z gotowanych skrzydełek, szyjki i korpusu kurczaka - takie porosołowe resztki
2 gotowane marchewki, też z rosołu
1 duża marchewka surowa
1 duża cebula
ok. 150 g kuskusu
trochę wody albo rosołu albo wywaru z warzyw do kuskusu
1 jajko
1/2 pęczka koperku albo innej zieleniny
2 łyżki oleju roślinnego
1 czubata łyżeczka przyprawy Secrets of the Orient - Cairo Shoarma
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
do okraszenia - cebula
kilka małych pieczarek
kilka łyżeczek masła
sposób przygotowania: CIASTO - każdy ma swój sposób na ciasto pierogowe. Ja wsypuję po prostu do miski mąkę, dodaję olej, sól i zarabiając pomału wlewam bardzo ciepłą wodę. Nie umiem podać dokładnie jej ilości bo nie mierzę - wlewam tyle aż uda się zagnieść dość elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiam je jeszcze przez chwilę i odkładam pod przykryciem na kilka chwil.
FARSZ - mięso było porosołowe bo gotowałam rosołek z dodatkiem kości z trybowania udek i korpusu kurczaka. Nie było tego dużo, jakieś 1,5 szklanki. Zmieliłam je razem z marchewkami z wywaru. Świeżą marchewkę czyściłam i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę po obraniu drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, smażyłam cebulę i marchewkę aż zmiękły i zaczęły się lekko złocić, przełożyłam do zmielonych składników. Kuskus wsypałam do kubka i zalałam gorącym płynem - ok. 1/2 szklanki rosołu i wodą - tak żeby był przykryty na ok. 1 cm. Zostawiłam pod przykryciem na kilka minut żeby napęczniał a następnie przełożyłam do reszty farszu. Dodałam posiekany koperek, wbiłam jajko i dokładnie wymieszałam masę. Doprawiłam ją do smaku przyprawą Cairo, solą i pieprzem.
Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowywałam na duży placek i szklanką wykrawałam krążki. Łyżeczką nakładałam porcje farszu na każdy i zlepiałam pierogi odkładając je na bok - można na omączony blat albo na ściereczkę albo na blaszkę z papierem. Gotowałam partiami w osolonym wrzątku - jakieś 2 minuty od wypłynięcia i są gotowe.
Okrasiłam podsmażoną na maśle cebulką z pieczarkami bo było kilka do zużycia.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/10/pierogi-z-kuskusem-miesem-i-warzywami.html