Wykonanie
Najważniejszą zaletą
kasz jęczmiennych jest spora zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Spośród wszystkich zbóż największą jego ilością mogą się "pochwalić" właśnie jęczmień oraz owies. Przyczynia się on przede wszystkim do obniżenia we
krwi ilości tzw. złego cholesterolu (LDL). Przy tym, pomaga utrzymywać na stałym pułapie poziom glukozy w naszym organizmie, a także - wiążąc się z
wodą - zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i usprawnia przemianę materii. (* źródło http://zdrowie.gazeta.pl/)
Składniki:30 dag pęczaku1 l
wody2
jajka2 łyżki posiekanej
zieleniny1
cebula1 łyżka
masłasól do smaku
bułka tarta do panierki
olej do smażeniaSposób przygotowania:Pęczak zalać gorącą osoloną
wodą i rozgotować cały czas mieszając.
Ostudzić, następnie zmiksować.
Cebulę pokroić, zrumienić na
maśle, połączyć z pęczakiem,
jajkami i pokrojoną
zieleniną.
Wymieszać, formować kotlety, obtaczać w
bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.