Wykonanie
            Najważniejszą zaletą 
kasz jęczmiennych jest spora zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Spośród wszystkich zbóż największą jego ilością mogą się "pochwalić" właśnie jęczmień oraz owies. Przyczynia się on przede wszystkim do obniżenia we 
krwi ilości tzw. złego cholesterolu (LDL). Przy tym, pomaga utrzymywać na stałym pułapie poziom glukozy w naszym organizmie, a także - wiążąc się z 
wodą - zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i usprawnia przemianę materii. (* źródło http://zdrowie.gazeta.pl/)

Składniki:30 dag pęczaku1 l 
wody2 
jajka2 łyżki posiekanej 
zieleniny1 
cebula1 łyżka 
masłasól do smaku
bułka tarta do panierki
olej do smażeniaSposób przygotowania:Pęczak zalać gorącą osoloną 
wodą i rozgotować cały czas mieszając.

Ostudzić, następnie zmiksować. 
Cebulę pokroić, zrumienić na 
maśle, połączyć z pęczakiem, 
jajkami i pokrojoną 
zieleniną.

Wymieszać, formować kotlety, obtaczać w 
bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.