Wykonanie
przepis znalazłam na blogu Kuchnia pod wulkanem To przepis na pierożki brazylijskie, pyszne, bardzo podobne
jadłam w Portugalii, ciasto pierożków było takie samo (rissois to nazwa portugalska) inne było nadzienie
składniki: na ok 20 pierożkówciasto:120 g
mąki200 ml
wodyłyżka
masłaszczypta
solinadzienie -
mozzarella pokrojona w kosteczkę+
jajko i
tarta bułka do panierowania
olej do smażeniaprzygotowanieDo garnka wlać
wodę, dodać
sól i
masło. Kiedy
woda się zagotuje ,ciągle mieszając dodajemy
mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i uformuje kulę . Dobrze zaparzona
mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Masę odkładamy do przestudzenia.Przestudzone ciasto lekko podsypujemy
mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę
mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym
jajku a następnie otaczamy w
tartej bułce. Smażymy na głębokim
oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe.