ßßß Cookit - przepis na Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Mój Młody skończył 23 lata. Piękny wiek, prawda? Ja już nie pamiętam nawet kiedy tyle miałam . . . dawno i nieprawda . . .
I powiem Wam jeszcze, że jestem z Niego dumna - może nie jest ideałem, może chciałabym żeby wiele rzeczy zrobił inaczej a są chwile kiedy go nie lubię, ale jestem pewna, że sobie w życiu poradzi a to bardzo ważne.
Jego dziewczyna postanowiła zrobić mu urodzinową niespodziankę i zaprosić kilka osób na wieczór. Ponieważ miała to być tajemnica i oboje pracują całymi dniami to zaproponowałam pomoc przy przygotowywaniu menu - zrobiłam oczywiście tort bo co to za urodziny bez tortu ze świeczkami - była też jeszcze z mojej strony duża blacha zapiekanych pieczarek faszerowanych i wielka micha sałatki. Resztę panna ogarnęła sama. Imprezowa sałatka podana :)
składniki:
1 bardzo duża podwójna pierś z kurczaka albo ze dwie mniejsze
1,5 szkl. ryżu - użyłam takiego złotego
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula czerwona albo 2 mniejsze
kilka ogórków konserwowych
1 nieduży brokuł
1 papryczka chili
1/2 pęczka natki pietruszki
1 op. przyprawy Cairo Shoarma
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju albo oliwy
sok z 1 dużej cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka kurkumy
do smaku: sól, cukier
sposób przygotowania: mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w niedużą kostkę. Polałam sosem sojowym, dodałam przyprawę Cairo Shoarma i 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszałam, odstawiłam na min. 1 godzinę.
Ryż wypłukałam, zalałam 2,5 szkl. zimnej wody, dodałam kurkumę i 1 łyżeczkę soli - gotowałam na małym ogniu aż ryż wchłonął płyn - jeśli zmięknie a nie wchłonie całości to można go po prostu odcedzić. Do zimnego dodałam skórkę z cytryny, resztę soku, 1 łyżkę oleju, posiekane drobno chili i natkę pietruszki, wymieszałam. Na bardzo mocno rozgrzaną dużą patelnię wrzuciłam kurczaka i smażyłam na bardzo mocnym ogniu kilka minut żeby wszystkie kawałeczki się zrumieniły, przestudziłam.
Cebulę posiekałam, zalałam połową soku z cytryny, dodałam 1/2 łyżeczki cukru - odstawiłam żeby się zamarynowała. Paprykę oczyściłam, pokroiłam w kosteczkę. Tak samo, oddzielnie, pokroiłam ogórki. Brokuła podzieliłam na nieduże różyczki, obgotowałam przez chwilę w lekko posłodzonej wodzie żeby nie był surowy, ale pozostał chrupiący - po odcedzeniu oprószyłam go lekko solą.
Wszystkie składniki gotowe więc można robić sałatkę. W dużej misie, najlepiej szklanej żeby ładnie wyglądało, układać warstwy składników - ja na spód dałam połowę ryżu, potem połowę ogórka, mięsa, cebuli i papryki. Na to reszta ryżu, znowu ogórki, mięso, cebula i papryka. A na sam wierzch brokuły. Misę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Ale do takiej sałatki przydałby się jeszcze sos - nie wszyscy lubią sałatki z majonezem czy innym sosem więc nie dodawałam go od razu do miski, ale oddzielnie, w dzbanku. A przygotowałam go po prostu z 750 ml jogurtu naturalnego miksując go z 4 ząbkami czosnku, 2-ma łyżkami majonezu, garścią natki pietruszki, garścią świeżej mięty i sokiem z jednej cytryny - doprawiłam pieprzem ziołowym oraz odrobiną soli i cukru. Każdy mógł sobie polać swoją porcję według uznania.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/02/imprezowo.html