Wykonanie
Bardzo szybka potrawa i bardzo, ale to bardzo pyszna! Przepis pochodzi od Kasi z gotowaniecieszy. Obiad dziś przygotowany z pomocą i w towarzystwie mojego Połówka :*Potrzebujemy (4 porcje):- 2
piersi z kurczaka,- 1op
mrożonych warzyw chiśnkich,-
papryczka chili,- 3 ząbki
czosnku,- mały kawałek świeżego
imbiru,-
czerwona cebula,- 2 łyżeczki
sosu sojowego,- 1 łyżeczka
soku z limonki,- 1 łyżeczka
przyprawy do dań chińskich,-
sól,-
pieprz,-
oliwa,-
ryż jaśminowy.
Kurczaka umyć i oczyścić ze wszystkich włókien. Pokroić w cienkie paski, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekany
imbir (ok. 1 łyżeczki), przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, drobno posiekaną
papryczkę chili (bez pestek),
przyprawę chińską i
sos sojowy. Wymieszać wszystko i wmasować w
mięso. Odłożyć na chwilkę.W
między czasie pokroić w piórka
cebulę.Na patelni rozgrzać
olej, dodać
mięso i podsmażyć je z dwóch stron przez kilka minut. Dodać posiekaną
cebulę i
mrożone warzywa i
sok z limonki. Przykryć i chwilę pozostawić na patelni, by warzywa się rozmroziły. Potrzepać
solą i
pieprzem. Smażyć cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać ok. 100ml
wody i podgotować jeszcze ok. 2 - 3min.W
między czasie ugotować
ryż jaśminowy.