ßßß
 
            
         Kurczak po chińsku. Dziś na talerzu dalekowschodnia inspiracja – delikatny filet z piersi kurczaka skąpany w orientalnym sosie, podany z warzywami i ryżem.Składniki:filet z piersi kurczakaryżchińska mieszanka warzyw (np. Hortex)sos ostry chiński (np. Blue Dragon)sos sojowyprzyprawy: papryka słodka, papryka ostra, carry, sóloliwa z oliwek3 łyżki cukruolej roślinnySposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy papryką słodką, ostrą i carry, mieszamy z odrobiną oleju roślinnego.Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.Na patelnię wsypujemy cukier oraz oliwę, rozpuszczamy cukier, aby powstał karmel i mieszamy w tym kurczaka.Całość smażymy.Na drugiej patelni (lub garnuszku) rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy rozmrożone warzywa.Do podsmażonych warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka, całość mieszamy z odrobiną sosu sojowego.Ugotowany ryż wykładamy z folii do miski, następnie napełniamy nim filiżankę i przekręcamy na talerz, aby był w ładnej kompozycji :-)Do tego układamy kurczaka z warzywami i sos ostry (nie musi być podgrzany).Kurczak po chińsku gotowy! Smacznego :-)
Kurczak po chińsku. Dziś na talerzu dalekowschodnia inspiracja – delikatny filet z piersi kurczaka skąpany w orientalnym sosie, podany z warzywami i ryżem.Składniki:filet z piersi kurczakaryżchińska mieszanka warzyw (np. Hortex)sos ostry chiński (np. Blue Dragon)sos sojowyprzyprawy: papryka słodka, papryka ostra, carry, sóloliwa z oliwek3 łyżki cukruolej roślinnySposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy papryką słodką, ostrą i carry, mieszamy z odrobiną oleju roślinnego.Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.Na patelnię wsypujemy cukier oraz oliwę, rozpuszczamy cukier, aby powstał karmel i mieszamy w tym kurczaka.Całość smażymy.Na drugiej patelni (lub garnuszku) rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy rozmrożone warzywa.Do podsmażonych warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka, całość mieszamy z odrobiną sosu sojowego.Ugotowany ryż wykładamy z folii do miski, następnie napełniamy nim filiżankę i przekręcamy na talerz, aby był w ładnej kompozycji :-)Do tego układamy kurczaka z warzywami i sos ostry (nie musi być podgrzany).Kurczak po chińsku gotowy! Smacznego :-)
