ßßß
 
            
         Proste, sycące danie kuchni azjatyckiej z makaronem ryżowym. Makaron ryżowy, kurczak, mieszanka chińskich warzyw - ekspresowy obiad gotowy ;) przez pisanie magisterki mam ostatnio niewiele czasu dla siebie, a tym bardziej niewiele czasu na gotowanie, więc cenię sobie szybkie dania.
Proste, sycące danie kuchni azjatyckiej z makaronem ryżowym. Makaron ryżowy, kurczak, mieszanka chińskich warzyw - ekspresowy obiad gotowy ;) przez pisanie magisterki mam ostatnio niewiele czasu dla siebie, a tym bardziej niewiele czasu na gotowanie, więc cenię sobie szybkie dania. Składniki (na dwie porcje)1 pojedyncza pierś z kurczaka1 paczka mieszanki warzyw chińskich100g makaronu ryżowegoSólPrzyprawa pięciu smakówCurryOlej ryżowySos sojowyKoszt: 10złCzas wykonania: 20minWykonanie:W garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej makaron ryżowy, mieszamy dokładnie, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na ok. 5 minut.Kurczaka kroimy w kostkę, solimy odrobinę, posypujemy przyprawą pięciu smaków i skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawą i skrapiamy odrobinę sosem sojowym. Smażymy kilka minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Gdy są już gotowe, przekładamy je na talerz.Znów rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy na nią kurczaka. Smażymy kilka minut, przewracając, aż będzie gotowy. Dodajemy warzywa, mieszamy, smażymy chwilkę wszystko razem.Makaron, gdy zmięknie, odcedzamy, wrzucamy na patelnię, drewnianą łopatką "kroimy" na mniejsze kawałki, mieszamy dokładnie z warzywami i kurczakiem, chwilę smażymy razem. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy sosem sojowym do smaku.Smacznego!
Składniki (na dwie porcje)1 pojedyncza pierś z kurczaka1 paczka mieszanki warzyw chińskich100g makaronu ryżowegoSólPrzyprawa pięciu smakówCurryOlej ryżowySos sojowyKoszt: 10złCzas wykonania: 20minWykonanie:W garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej makaron ryżowy, mieszamy dokładnie, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na ok. 5 minut.Kurczaka kroimy w kostkę, solimy odrobinę, posypujemy przyprawą pięciu smaków i skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawą i skrapiamy odrobinę sosem sojowym. Smażymy kilka minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Gdy są już gotowe, przekładamy je na talerz.Znów rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy na nią kurczaka. Smażymy kilka minut, przewracając, aż będzie gotowy. Dodajemy warzywa, mieszamy, smażymy chwilkę wszystko razem.Makaron, gdy zmięknie, odcedzamy, wrzucamy na patelnię, drewnianą łopatką "kroimy" na mniejsze kawałki, mieszamy dokładnie z warzywami i kurczakiem, chwilę smażymy razem. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy sosem sojowym do smaku.Smacznego!