Wykonanie
Z kilku zwykłych składników powstała bardzo pyszna kolacja - może nieco ciężkostrawna dla niektórych , ale ja
grzyby mogę jeść przez cały dzień i moja wątroba wcale się nie buntuje.
składniki:ok. 1/2 kg
kurek1 puszka
kukurydzy konserwowej 400 g1 nieduża
cebula2
jajka6 - 8 łyżek
mąki pszennej2 czubate łyżki posiekanych świeżych
ziół [
koperek,
szczypiorek,
oregano,
tymianek]2 ząbki
czosnku3 - 4 łyżki
mlekado smaku:
sól i
pieprz mielonydo smażenia:
olejsposób przygotowania:
Grzyby oczyściłam jak zwykle dokładnie, opłukałam i osuszyłam. Większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam łyżkę
oleju, zeszkliłam posiekaną
cebulę, dodałam
kurki, smażyłam 5 min. aż zmiękły, przestudziłam. Do miski wlałam
kukurydzę, ziarna i zalewę, dodałam
jajka,
mąkę,
mleko, usmażone
grzyby,
czosnek i
zieleninę. Dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno
mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta
śmietana - jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę
mąki. Doprawiłam dość obficie
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Kładłam łyżką porcje ciasta na rozgrzany
olej i smażyłam na złotobrązowo z obu stron. Podałam na gorąco z dodatkiem pikantnego
sosu pomidorowego i
ogórkami małosolnymi, własnej produkcji, oczywiście :-)))Z podanej ilości składników zrobiłam 14 placuszków.